VSOA-Spoor schrijft naar de Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet

(19/01/14) - We wensen aandacht te vestigen op de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 15 mei 2011 tot bepaling van de vereisten van toepassing op het veiligheidspersoneel, en meer in het bijzonder op zijn Deel A – Addendum 1 punt 2C met betrekking op de gezichtscriteria die onder meer gewag maken van « dwingend voorschrift voor bril- en lensdragers: steeds een reservebril ter beschikking hebben.

Bij het ontbreken van een reservebril, indien de drager zich in een situatie bevindt waarin hij in de onmogelijkheid verkeert om zijn bril of lenzen (breuk, verlies…) te gebruiken, moet de uitoefening van de veiligheidsfunctie onmiddellijk worden stopgezet.

Welnu, Infrabel, infrastructuurbeheerder van het spoornetwerk, weigert hardnekkig zich te onderwerpen aan de wettelijke bepalingen, hierboven vermeld, door het leveren van een reservebril aan het betrokken personeel te weigeren, en dit ondanks verscheidene tussenkomsten van de vakorganisaties die ingediend werden in de verschillende paritaire instanties voor sociaal overleg.

Het lijkt verwonderlijk dat een overheidsbedrijf systematisch weigert wettelijke bepalingen toe te passen die betrekking hebben op de veiligheid op het spoor.

Mogen we U dan ook verzoeken om aan te dringen bij de Maatschappij Infrabel opdat ze zich op alle gebied zou richten naar de bepalingen van het voornoemde Koninklijk Besluit en dat deze concreet worden gemaakt in reglementaire bepalingen voor het geheel van het veiligheidspersoneel.

In naam van de groep Spoor van het VSOA,

Filoteo Africano
Federaal Voorzitter

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten