Uitvoerend Comité van 27 februari 2014

(28/02/14) - Tijdens deze vergadering met onze afgevaardigden, werden drie voornaamste onderwerpen behandeld : het ontwerp Vervoersplan NMBS, De stemming op het 4e Spoorwegpakket door het Europees Parlement en het Eisenkohier 2014.

Het ontwerp Vervoersplan NMBS dat van toepassing wordt in december 2014. Het heeft al veel negatieve reacties over heel het land opgewekt.  
Jean-Michel Lambert, Voorzitter van de Regionale Zuid-Oost Luik, heeft aan de deelnemers een toelichting gegeven over het initiatief dat werd genomen door zijn Regionale bij de diverse lokale verantwoordelijken in verband met de toekomstige dienstverlening op de lijn Luik/Gouvy/Luxemburg.

De Federale Voorzitter heeft de Regionale Voorzitters en hun teams aangespoord om, op basis van de documenten die in hun bezit zijn, een kritische maar objectieve analyse te voeren op de nieuwe uurroosters die worden voorgesteld door de NMBS.

Fotoreportage

De stemming op het 4e Spoorwegpakket door het Europees Parlement
Op 25/02 heeft een stevige afvaardiging van de groep Spoor, die werd samengesteld door de Regionale Namen/Aarlen, deelgenomen aan de betoging die door ETF in Straatsburg werd georganiseerd tegen het 4e Spoorwegpakket.
Hoewel amendementen werden aangebracht op meerdere punten in het ontwerp (bij voorbeeld de verwerping van de minimumdienst), heeft het Europees Parlement toch het ontwerp richtlijn op 26 februari aanvaard. Die stemming komt jammer genoeg maar heel gedeeltelijk tegemoet aan de wensen van de vakorganisaties.

Het blijkt niettemin dat de houding van de Lidstaten hoe langer hoe minder eenduidig is over dit onderwerp en dat sommige Ministers, waaronder JP Labille, zich bereid verklaren om een nieuwe benadering te overwegen.
Voor ons syndicalisten wordt de strijd voortgezet om aan onze politieke vertegenwoordigers de ondoelmatigheid van een dergelijke richtlijn aan te tonen.

Eisenkohier 2014: een eerste discussie werd aangevat tijdens dewelke onze afgevaardigden de problemen hebben beschreven die door de verschillende beroepscategorieën worden ondervonden.
Talrijke denkpistes (algemene en categoriale eisen) werden onderzocht voor een eerste schets van ons kohier.

De analyse zal worden verdergezet tijdens ons volgend Uitvoerend Comité op 3 april.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten