De groep Spoor bezoekt het Atelier van Salzinnes

(10/06/14) - Na het bezoek aan de werkplaats van Cuesmes heeft een delegatie, samengesteld uit de Federale Voorzitter Filoteo Africano, de Federale Secretaris Jacques Joie en de Regiovoorzitter van Zuid-Oost Aarlen/Namen, Michel Dasnoy, op 4 juni een werkbezoek gebracht aan het personeel in het Atelier van Salzinnes. Na een voorstelling van de activiteiten heeft de VSOA-delegatie onder leiding van M. Delfleur (verantwoordelijke voor de beroepsopleiding) de verschillende afdelingen van de Centrale Werkplaats bezocht.

Het Atelier in een paar woorden
De Centrale Werkplaats van Salzinnes maakt deel uit van de 4 Centrale Werkplaatsen die door B-Technics worden beheerd. Het is gelegen aan de rand van Namen en strekt zich uit over 21 hectare waarvan er 7 bezet zijn door gebouwen. Die gronden zijn echter geen eigendom van de NMBS, wat problemen met zich meebrengt om bepaalde investeringen te doen.

Het huidige personeelsbestand bestaat uit 678 bedienden (terwijl er in de jaren 80 een bezetting was van 1600 bedienden!) en niet minder dan 130 verschillende beroepen.
In 2013 werden 64 bedienden aangeworven; 50% van personeelsbestand is 50 jaar oud en ouder, en 28% van het effectief werkt deeltijds (4/5de).
Om concurrentieel te blijven en om de huisleverancier van de NMBS te blijven heeft de CW Salzinnes een K-V-M managementsysteem ingesteld (Kwaliteit, Veiligheid en Milieu) en is gecertificeerd met ISO 9001 (kwaliteitsbeheer), ISO 14001 (milieubeheer) en OHSAS 18001 (welzijnsbeheer).

Activiteiten van de CW Salzinnes

  • Revisie van al de locomotieven en het treinstellenpark (afgeleverd door de fabriek). Revisie = talrijke ingewikkelde handelingen van demonteren en monteren, schilderwerk, onderhoud van de veiligheidstoestellen (remmen, signalisatie, elektronica, enz.);
  • Herstelling en verdeling van de hiermee samenhangende wisselstukken;
  • Werkzaamheden in onderaanneming voor CW Mechelen en voor derden (b.v. de MIVB);
  • Moderniseringswerken: branddetectie, modernisering 200km/u van rijtuigen (TBL1+, ETCS, …);
  • Pilootatelier voor de TGV;
  • Herstelling van de tractievoertuigen na ongeval;
  • Fabricatie van rijsimulatoren en terbeschikkingstelling van de rijsimulatoren aan onze treinbestuurders.

Besluiten
Dit bezoek was heel verrijkend, want het wijst op het hoog kwaliteitsniveau en de bekwaamheid van het personeel (de centrale werkplaats is immers houder van meerdere patenten). Rekening houdend met de hoedanigheid van het personeel en de polyvalente machines is dit atelier in staat om praktisch alle denkbare werken uit te voeren: gaande van een wasmachine tot tractievoertuigen.

We hopen dat onze beleidsmakers zich bewust zijn van de troeven van dit bedrijf en dat ze alles zullen doen om deze productiemogelijkheden te ontwikkelen.
Gelet op de ernst en de uiterste nauwgezetheid van het werk mag men zonder enige twijfel beweren dat het materieel dat langs Salzinnes komt in goede handen is en dat het aspect veiligheid er optimaal is.

De leeftijdscurve, zoals op vele plaatsen binnen de NMBS, is zorgwekkend; daarom eist de groep Spoor van het VSOA bij de Overheden dat er continu wordt aangeworven om het hoofd te kunnen bieden aan de talrijke uitstroom en dat er gezorgd wordt voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden om nieuwe bedienden aan te trekken.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten