De groep Spoor bezoekt het Atelier van Cuesmes

(25/05/14) - Op 16 mei hebben de verantwoordelijken van de groep Spoor hun leden op de locatie van Cuesmes ontmoet. Dankzij het goede werk dat gepresteerd wordt door de lokale afgevaardigden is het aantal leden immers steeds maar groter.

Dat hebben we ter plaatse hebben kunnen vaststellen met de « live » aanwerving van meerdere nieuwe leden: dit is wel degelijk het bewijs dat een effectieve aanwezigheid op het terrein onmisbaar is voor de goede gezondheid van een vakorganisatie.

Na een onderhoud met de verantwoordelijke leider M. Deschamps en na een ontmoeting met het administratief personeel heeft onze afgevaardigde Salvator Livorsi ons geleid door de verschillende afdelingen waar het rollend materieel behandeld wordt en heeft ons de mogelijkheid geboden om het technisch personeel dat ter plaatse werkt, te ontmoeten. Het Atelier bestaat als Spoorwegatelier sinds het einde van de 19e eeuw.

Fotoreportage

Beheersing speciaal staal
Tot in 2009 was het Atelier hoofdzakelijk gespecialiseerd in wagons en in het onderhoud van de Essieux Montés Boîtés. Het is eveneens gespecialiseerd in het lassen en beheerst het lassen van speciaal staal en aluminium. Het opgeven van o.a. de activiteit «  wagons » heeft jammer genoeg het verlies van min of meer 90 betrekkingen over 7 jaar als gevolg gehad.

Maar dankzij de wilskracht en de inspanningen van het personeel om om te schakelen heeft het Atelier zich in andere domeinen kunnen specialiseren.

Zo werden tussen april 2009 en december 2012, 130 M5-rijtuigen (dubbeldek) gemoderniseerd. Het is ook gelast met de onverwachte herstellingen en met de herstellingen van het materieel na ongeval en is uitgerust met een high-tech spuitcabine. Sinds 2013 levert het R2-onderhoud van de M4 en M6-rijtuigen een werklast tot in 2022.

In 2019 zullen de M5-rijtuigen terugkomen voor het R2-onderhoud en als de M4-rijtuigen in 2022 zullen verdwijnen, zal Cuesmes alles in het werk stellen om het onderhoud van een gedeelte het nieuwe park M7-rijtuigen, die nog moeten aangekocht worden, te bekomen.

Het is daarom onmisbaar dat de toekomst wordt voorbereid om nieuwe markten te veroveren: de verantwoordelijken hebben de boodschap goed begrepen door o.a. te investeren in de elektrificatie van twee toegangslijnen en door het plaatsen van vijzels. Die inrichtingen zullen in de toekomst de behandeling van de motorstellen mogelijk maken.

Dit is wat de groep Spoor aan het personeel van het Atelier van Cuesmes toewenst opdat het via die nieuwe contracten heel zijn kunde kan tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten