VSOA Spoor ontmoet Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine

(19/12/14) - Op verzoek van de groep Spoor van het VSOA heeft de Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine de drie representatieve vakorganisaties van de NMBS op 17/12/14 ontvangen.

De vergadering had als doel het uitklaren van de toestand van de pensioenhervorming en haar gevolgen voor het personeel van de NMBS.

Wat kunnen we uit die ontmoeting onthouden?

1. Algemene maatregelen

Het doel dat door de regering wordt vooropgesteld is op langere termijn de duur van de loopbanen geleidelijk aan te verlengen om de principes van ons pensioensysteem te vrijwaren.

Tegen 2030 wil de regering een nieuw pensioensysteem op punten invoeren.

De berekening van het pensioenbedrag zal niet aangetast worden.

Het begrip leeftijd zal in de toekomst minder van belang zijn tegenover andere criteria, die de duur van de loopbaan en de penibiliteit van het werk zullen zijn.

Om het geheel van de aan te passen elementen na te zien heeft de regering beslist om tegen de lente 2015 een Nationaal Comité voor Pensioenen op te richten (op grond van een nieuw verslag van de Commissie Vandenbroucke), waarin de vakbonden zullen vertegenwoordigd zijn: het zal dus wel gaan om een onderhandeling tussen sociale partners. In die hervorming zal dus niets beslist worden zonder de instemming van de vakbonden.

Ondertussen worden de overgangsmaatregelen, die door de regering Di Rupo werden genomen, behouden.

2. Bijzondere maatregelen voor het rijdend personeel (NMBS)

Voor wat betreft de categorieën opgenomen in de “zware beroepen” met een voorkeursstelsel van het pensioen, zal de rechtspraak van het Grondwettelijk Hof betreffende de politie niet uitgebreid worden naar de NMBS en het leger.

De criteria die de zware beroepen zullen bepalen, zullen ook onder de bevoegdheid van de Nationaal Comité voor Pensioenen vallen.

Gelet op de complexiteit van de materies zullen de definitieve besluiten niet binnen huidige legislatuur verwacht worden.

De voorkeurstantièmes (48e) en de leeftijd van 55 jaar voor het rijdend personeel zullen ongewijzigd blijven zolang de besluiten van het Nationaal Comité voor Pensioenen evenals de beslissingen die zullen genomen worden door de regering op dat tijdstip niet gekend zullen zijn.

Ondertussen zal de groep Spoor aandachtig blijven voor de ontwikkeling van dat belangrijk dossier. We zullen u op de hoogte houden van het verloop hiervan.

De groep Spoor van het VSOA zal deelnemen aan de vergaderingen van het N.C.P.

waar hij de belangen van alle Spoormensen zal verdedigen.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten