Verklaring van VSOA Spoor op de NPC van 15/07/14

<i>Filoteo Africano</i>
Filoteo Africano

(17/07/14) - We hebben de laatste tijd jammer genoeg een groeiende malaise bij de spoorlieden vastgesteld, en dit om verscheidene redenen (niet-uitgevoerde mutaties, vertragingen in de vrije dagen, herstructurering in talrijke diensten, en.) en nog even herinneren aan het gebeuren in het Atelier in Vorst.

We hebben nochtans genoteerd dat de NMBS, tijdens de verzoeningsvergaderingen, zich heeft verbonden:

  • Tot het aantrekken met spoed van 250 bijkomende bedienden, o.a. voor Brussel, boven het contingent dat voor 2014 bepaald was;
  • Tot het bespreken in sociaal overleg van concrete maatregelen om de achterstallige rustdagen aan te zuiveren, en dit begin juli;
  • Tot het inschatten in sociaal overleg van de verdeling van de werklast die gebonden is aan het nieuwe vervoersplan;
  • Om geen beslissing te nemen over de filialisering van de dienst informatica zolang het overleg niet heeft plaatsgevonden.

Zijn sommige tijdelijke problemen misschien het gevolg van de hervorming die we nu ondergaan, toch moeten we vaststellen dat de meerderheid van de problemen van structurele aard zijn.

In deze omstandigheden vraagt de groep Spoor van het VSOA vanwege het bedrijf:

  • Dat het een permanente rekrutering organiseert voor alle beroepscategorieën die steeds maar aan gebrek lijden of die binnenkort aan tekort zullen lijden om een echte aanwervingsreserve aan te leggen, en dit rekening houdend met de leeftijdspiramide. Een goede analyse van de reële noden evenals een herschatting van het jaarlijks contingent zouden hoogst noodzakelijk zijn;
  • Dat de opleiding wordt bevorderd en verbeterd om mislukkingen weg te werken;
  • Dat in sociaal overleg de gevolgen van het Vervoersplan en de verdeling van de werklasten wordt geanalyseerd;
  • Dat concrete en innoverende maatregelen op tafel worden gelegd om de enorme achterstand in rustdagen die door de bedienden zijn opgestapeld weg te werken, opdat deze abnormale toestand zich niet meer voordoet;
  • Dat alles in het werk wordt gesteld om het probleem van de niet-uitgevoerde mutaties op te lossen; dit is een demotiverende factor voor de bedienden;
  • Sterke waarborgen om de externalisatie van verschillende diensten langs filialisering te vermijden, en dat iedere nuttige maatregel wordt genomen om het tijdelijk werk te vermijden.

We doen dan ook een oproep naar de leiders van de NMBS opdat ze positief zouden bijdragen tot een sociaal overleg dat ten goede komt aan het personeel, aan de gebruikers evenals aan het bedrijf, want er bestaat geen sterk bedrijf zonder een sterke sociale dialoog, en dat ze zich samen met de vakorganisaties inzetten voor de uitwerking van een protocol van sociaal akkoord; het laatste loopt terug tot de periode 2008/2010.

De groep Spoor staat klaar om zijn verantwoordelijkheden op te nemen en om deel te nemen aan ieder initiatief in dat verband.

Anderzijds willen we onze onrust uitspreken over de mogelijke weerslag van het arrest 103/2014 van het Grondwettelijk Hof dat artikel 88 van de wet van 28/12/2011, bevestigd door de wet van 13/12/2012, inzake voorkeursleeftijden voor oppensioenstelling (terugtrekking van de geïntegreerde politie uit het systeem) gedeeltelijk heeft tenietgedaan; de twee overblijvende uitzonderingen zijn het rijdend personeel van de NMBS en de militairen.
We stellen ons ook vragen over de gegrondheid van een nieuw Vervoersplan dat op chirurgische wijze werd aangepast ingevolge de talrijke reacties vanuit het middenveld en dit in afwezigheid van een nieuw beheerscontract dat toch de verwachtingen van de hoofdaandeelhouder inzake duurzame mobiliteit zou moeten vertalen, nl. de Staat, die wordt verondersteld de burgers te vertegenwoordigen.

De groep Spoor bekijkt en analyseert dag na dag de vooruitgang van het sociaal overleg op de verschillende twistpunten.
Een balans zal door onze organisatie getrokken worden. Als de gewenste resultaten niet bereikt worden, dan zullen de instanties van de groep beslissen over de strategie die moet aangewend worden; o.a. na de vakantie.

Ik dank u voor uw aandacht.

Filoteo Africano

Federaal Voorzitter
tel. +32 (0)2 213 60 61

tel. +32 (0)495 33 49 30
filoteo.africano@slfp-rail.be

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten