Historisch moment: de groep Spoor neemt deel aan de nieuwe Nationale Paritaire Commissie

Op 19 mei heb ik als effectief lid samen met Jacques Joie, Federaal Secretaris, als plaatsvervanger deelgenomen aan de eerste Nationale Paritaire Commissie. Dat moment is voor het VSOA uiteraard historisch te noemen aangezien het sinds meer dan 70 jaar er ten onrechte van uitgesloten was. 

We werden hartelijk onthaald en hebben felicitaties gekregen voor onze aanwezigheid zowel vanwege de hogere autoriteiten van de NMBS als vanwege onze collega’s uit de vakorganisaties.

We hadden voordien reeds een voorbereidende vergadering van de NPC over de financiële rekeningen 2013 van de 3 entiteiten bijgewoond.  Als gevolg van onze reactie tegenover de Overheid werden de punten die waren geplaatst op de dagorde van de NPC van 25 maart (die buiten onze aanwezigheid was doorgegaan)opnieuw ter goedkeuring gedragen op 19 mei.  Dankzij onze verschillende tussenkomsten kan ik zeggen dat nu alle partijen het volledig eens zijn opdat de NPC ten volle haar rol speelt als hoogste orgaan van de sociale dialoog bij de NMBS en dat al de beslissingen die onder haar bevoegdheid vallen effectief in zitting worden genomen.

Bij deze gelegenheid heb ik in een algemene verklaring de geschiedenis van onze vakbond even in herinnering kunnen brengen en onze posities en eisen voor de toekomst kunnen herhalen(zie onze rubriek in de magazine Argument van juni).
Met hun bewoordingen hebben de vakorganisaties eens te meer gewezen op de grote malaise die blijft heersen onder de personeelsleden en meer in het bijzonder bij degenen die met het operationele gelinkt zijn: blijvend gebrek aan effectieven, niet uitgevoerde mutaties, diensten onder druk, herstructurering en zelfs verdwijning van diensten, kortom een sfeer die niet gunstig is voor een sereen sociaal klimaat waar de NMBS nochtans nood aan heeft in deze tijden van grote veranderingen. Volgens de wel bekende uitdrukking riskeert de hervatting van de activiteiten in september moeilijk te zijn op sociaal vlak.

Verkiezingen in mei 2014
Op 25 mei jl. heeft de Belgische bevolking zich uitgesproken met een stemming op Europees, federaal en gewestelijk niveau.
De uitslagen zijn bekend: blijft nu aan de politieke wereld de nodige meerderheden te vinden voor de goede werking van de Staat.

Ik druk de wens uit dat de volgende regering snel op touw wordt gezet en dat ze de belangen van de openbare diensten in het algemeen en van de groep NMBS in het bijzonder verdedigt.
Tegenwoordig weten we nog niet wie onze gesprekspartners zullen zijn, maar het VSOA heeft een memorandum voorbereid voor de toekomstige Eerste Minister waarin de voornaamste eisen van de groep Spoor voor de komende jaren opgenomen zijn (zie onze rubriek in de magazine Argument van mei).

We blijven waakzaam voor ieder antisociale maatregel en staan klaar om heftig te reageren en de belangen van de werknemers in de groep NMBS te verdedigen.

Laat ons solidair, vrij, verdraagzaam en verantwoordelijk zijn

Allen samen met de groep Spoor

Filoteo Africano
Federaal Voorzitter

 

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten