Bij Infrabel is het leven mooi ?

03/11/2023

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de spoorlieden diende een stakingsaanzegging van 96u in november en december in. WAAROM?

Dit zijn de eisen:

  • de opschorting van de productiviteitsverhoging ten nadele van de spoorlieden: andere wegen kunnen bewandeld worden!
  • de stopzetting van de reorganisaties die van de realiteit van het terrein ontkoppeld zijn en zonder meerwaarde op operationeel vlak noch voor de goede uitvoering van de openbare dienstverlening
  • de onderbreking van het contractualiseringsbeleid met de tewerkstelling
  • het uitvoeren van de statutaire rekruteringen die nodig zijn voor het stabiliseren van het verleden en voor het voorbereiden van de toekomst in het kader van respect voor de openbare dienst
  • respect voor de sociale dialoog zodat de stem van de spoorlieden gehoord wordt.

Al die punten hebben ook betrekking op Infrabel die, bij monde van haar CEO, lijkt afstand te willen nemen van iedere verantwoordelijkheid in de oorsprong van dit conflict.

In al zijn communicatie-inspanningen zwijgt de CEO van Infrabel onder andere over:

  • de tienduizenden compensatie- en rustdagen die verschuldigd zijn aan beambten op wie de productiviteitsinspanningen rusten
  • het feit dat het niveau van huidige rekruteringen ontoereikend is om de operationele behoeften te dekken en een zware productiviteitslast op het personeel aanhoudt
  • zijn wil om de tewerkstelling te contractualiseren: het NRP is daar het meest verhelderend bewijs van
  • het stijgend beroep op nacht- of weekendwerk die het welzijn van de beambten aantasten.

In die context meent Infrabel dat het uitwisselen van informatie naar de vakorganisaties toe de concretisering van een kwaliteitsvol sociaal overleg uitmaakt.

Daar de limieten overschreden zijn, vallen de verantwoordelijkheid voor de verloedering van de sociale dialoog en de oorsprong van de stakingsaanzegging niet ten laste van de vakorganisaties.

Vandaag heb je de gelegenheid om over jouw werkvoorwaarden na te denken en jouw stem te laten horen. Laat je die fundamentele rechten niet ontnemen.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten