Alle werknemers en spoorwegarbeiders weten dat de liberalisering en de vrije concurrentie zal leiden tot het verlagen van de kosten, wat impliceert inleveren op het gebied van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.
De open markt heeft tot gevolg:
Deze factoren hebben onvermijdelijk invloed op de veiligheid, beveiliging en kwaliteit van de dienstverlening! Een volledige liberalisering zoals door de Europese Commissie gewenst zal alleen de druk op de privé exploitanten verhogen om het beste deel van de taart te krijgen. Zij zullen slechts oog hebben voor de drukke, meest winstgevende lijnen dit ten koste van niet-rendabele lijnen en gebieden.
De Commissie wenst ook een totale scheiding tussen infrastructuurbeheer en vervoersactiviteiten, die de facto de geïntegreerde bedrijven doet verdwijnen.
Het spoorwegpersoneel is zich bewust van het belang van de veiligheid en communicatie tussen spoor en treinen (netwerk- en rollend materieel).
Hierdoor zal ieder bedrijf proberen om haar verantwoordelijkheid in geval van een ongeval te minimaliseren.
Zonder de geïntegreerde spoorwegmaatschappijen zal ook de interne markt verdwijnen die heeft geleid tot de ontwikkeling van procedures voor maatschappelijk verantwoorde herstructureringen op sociaal- en personeelsvlak. De veiligheid komt hierdoor in gevaar.
De voorstellen van de Europese Commissie worden momenteel besproken door de Europese Ministerraad en het Europees Parlement.
Het Europese spoorwegpersoneel, vertegenwoordigd door de Europese Federatie van Vervoerswerknemers (ETF) vraagt aan de Raad en het Europees Parlement: