(28/07/15) - Filoteo Africano, Federaal Voorzitter van de groep Spoor, verdedigd de principes voor de bouw van veiligheid poortjes in de stations, tijdens een gesprek met de krant Nord Eclair op 28/07 jongstleden.
Deze maatregel zou de fraude aanzienlijk verminderen en een grote verbetering zijn voor de veiligheid van zowel het trein alsook station personeel. De meest voorkomende fysieke en verbale agressies zijn vaak met reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs. Wij zijn ook bezorgd over het overheidsproject om treinen zonder begeleider te laten rijden op secundaire lijnen.
Dit zal een verhoogd onveiligheidsgevoel met zich meebrengen,
alsook dat de rijtuigen een wetteloze zone worden?
Op termijn zal blijken dat het banenverlies zal leiden tot een contra productiviteit.
Lees hieronder artikel verschenen in Nord Éclair :
Sinds 1 juli 2015 is het station van Brussel-National-Airport uitgerust met dergelijke veiligheidspoortjes zoals in de Brusselse metro. Enkel reizigers met een geldig vervoersbewijs hebben nog toegang tot de perrons. Deze maatregel zou doorgetrokken kunnen worden naar andere stations over het ganse land, zoals Filoteo Aficano, Federaal Voorzitter van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA), afdeling Spoor voorstelt.
“Wij gaan dit zeker nog bespreken met de overheid daar de agressie tegenover onze werknemers , meestal van reizigers komen die niet in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs”, verteld Mr.Africano. Hij kan zelf bevestigen dat in de jaren 70 en 80 er wel veiligheid controles aanwezig waren in de stations. Maar er is wel een andere hervorming die de syndicale organisaties zorgen baart; namelijk de afschaffing van de begeleiders in de treinen op secundaire lijnen. “Dat zou een regelrechte catastrofe zijn” zegt hij.
Zelfs als ze geen mandaten meer hebben van de gerechtelijke politie, is het van groot belang om de treinbegeleiders niet af te schaffen om geen wetteloze zone te creëren in de treinen. In Frankrijk, zal de SNCF eind 2015 in alle stations veiligheidspoortjes plaatsen. Hun objectief is niet enkel de veiligheid verhogen maar ook de fraude te verminderen op deze manier, deze kost loopt jaarlijks op tot bijna 300 miljoen euro.
Zij gaan prototypes plaatsen en testen in het station Saint-Charles in Marseille en het station Montparnasse in Parijs. Als het systeem werkt zullen er tevens in de steden Lyon, Rijsel, Strasbourg, Bordeaux, Nantes en Rennes geplaatst worden, melt de krant van zondag 5 juni.