Muilkorven van kleine vakbonden van het spoor

<i>Filoteo Africano</i>
Filoteo Africano

Persmededeling

(07/11/16) - ACOD Spoor is van mening dat “kleine” spoorvakbonden gemuilkorfd zijn, doordat hun stakingsrecht is ontnomen door een ministerieel besluit. Zij laten zich vrij agressief uit tegenover het VSOA, over het feit dat wij nu zetelen in alle paritaire organen.

Het VSOA was erg geschokt over het genomen standpunt van ACOD, daar het algemeen bekent is dat het gemeenschappelijk front, en in het bijzonder ACOD reeds tientallen jaren gekant is dat het VSOA officieel deelneemt aan het sociaal dialoog. Weinig mensen kunnen zich herinneren dat het vrij Syndicaat erkend was binnen de NMBS tussen 1926 en 1940. Uitgesloten tot 1959 om nadien beschouwd te worden als een aangenomen organisatie tot 2014, waar wij nu een representatieve organisatie zijn geworden.

Wij verdedigde steeds het idee dat de aanwezige vakbonden bij de Nationale Raad van Tewerkstelling, democratisch vertegenwoordigd moet worden binnen de NMBS. Het is geen geheim dat een Liberale Minister op post, ervoor kon zorgen dat wij eindelijk gerechtigheid kregen. Het feitelijke schandaal is dat wij in het verleden steeds uitgesloten werden ongeacht welke partij destijds aan de macht was.

De woorden van de voorzitter van ACOD Spoor, ik citeer “een slag onder de gordel”, lenen zich tot hilariteit als ze niet volledig ongegrond en lasterlijk zouden zijn. Hij insinueert zelfs dat het ACOD wordt benadeeld sinds het VSOA zetelt in paritaire organen, alsof de mandaten toegewezen aan het VSOA “gestolen” zijn van het ACOD. De realiteit is dat de mandaten toegekend aan het VSOA, extra mandaten zijn bovenop het bestaande aantal.

Er is sprake van een intellectuele oneerlijkheid van het ACOD in hun redenering die zich permanent vastpinnen op de 10% leden ten opzichte van het totale personeelsbestand van de Belgische Spoorwegen. Terwijl we tot nu toe nooit gebruik konden maken van de dezelfde representatieve middelen als het ACOD en ACV-transcom. Wat het dan ook zeer moeilijk maakte voor het VSOA om op een democratische manier massaal leden aan te werven.

Het VSOA communiceerde nooit het aantal leden dat zij hebben, net zomin als de andere syndicale organisaties. Het cijfer van 3% stemt niet overeen met de werkelijkheid. Het is een zeer amusante constatatie als je de optelling maakt van de leden aantallen die vernoemd worden in de pers van het ACOD en het ACV het effectief totaal aan personeelsleden overstijgt binnen de NMBS.

Tenslotte, verzette het ACOD zich lang tegen het idee om sociale verkiezingen te houden binnen de NMBS. Het VSOA verheugd is op de eerste sociale verkiezingen binnen de NMBS die zullen gehouden worden in 2018!

Nee, het ACOD houd niet van kleine vakbonden!

Filoteo Africano
Nationaal Voorzitter

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten