Met ongeduld wachten wij om een gesprek te voeren met Sophie Dutordoir over het toekomstplan van de NMBS

Persbericht

(19/10/17) - Als de tevredenheid van de reiziger hand in hand gaat met een betere organisatie van de personeelstaken, mogen we spreken van een win-win scenario. Niettegenstaande blijft het VSOA kritisch over een aantal punten…

Als de tevredenheid van de reiziger hand in hand gaat met een betere organisatie van de personeelstaken, mogen we spreken van een win-win scenario. Niettegenstaande blijft het VSOA kritisch over een aantal punten…

Gisteren stelde Sophie Dutordoir, gedelegeerd bestuurder van NMBS, aan de kamer commissie van infrastructuur, de grote lijnen van haar toekomstplan voor.

Voor de implementatie van nieuwe technologieën, met name wat de communicatie aan reizigers betreft, welke noodzakelijk is volgens ons en gunstig voor het personeel. Het moet opnieuw een prioriteit worden om de dialoog te bevorderen tussen de verschillende personeelscategorieën (treinbegeleiders, treinbestuurders, stationschefs, enz.), die bijdragen aan de goede bediening van de treinen.

Het verheugd ons dat mevrouw Dutordoir, de treinbegeleider als sleutelfiguur ziet om de organisatie van de treindienst te garanderen  en de service naar de klanten. Desalniettemin blijven wij zeer waakzaam over het onrealistische en onpraktische project “One Man Car”, dat nog steeds bestaande is.

Zij uitte ook kritiek op de bedrijfscultuur. Als er veranderingen zouden plaatsvinden in een te complexe hiërarchie, moet men rekening houden met de mentaliteit van een “spoorman” die altijd met fierheid en veel verantwoordelijkheidszin zijn taken uitoefent. Leidinggevende hebben vaak de neiging om uit het oog te verliezen dat de kennis en ervaring van een ander berdrijf niet noodzakelijk automatisch overdraagbaar is.

Laatstleden kondigde NMBS aan om een punt te zetten achter de projecten van het nieuwe ticketsysteem en de nieuwe vertrekprocedure DICE met een kostenlast van 50 miljoen €.

Volgens het toekomstplan van de CEO zijn het niet de werknemers die de rekening moet betalen voor de fouten die het management in het verleden maakte.

Aan deze nieuwe strategie hangt natuurlijk een prijskaartje, zeker als men nieuwe technologieën wil introduceren. Met verbazing en veel twijfel moeten wij vaststellen dat de CEO geen enkele piste aanhaalde over de financiering van dit nieuwe plan.

Het VSOA Spoor hoopt om zeer snel betrokken te worden in de ontwikkeling van het toekomstplan van Sophie Dutordoir

Philippe DELHALLE
Federaal Voorzitter VSOA Spoor

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten