Het VSOA Spoor zal in 2 regionale paritaire commissies zetelen

(14/12/18) - Reeds 18 maanden lang berichten wij jullie over de organisatie van de sociale verkiezingen binnen het openbaar ambt. Ditmaal zijn de resultaten gekend en zijn officieel gecommuniceerd door HR Rail, vanaf 12 december, zoals het reglement voorschrijft.

Laten we nu eens kijken naar deze cijfers, en vooral naar de cijfers die onze organisatie aanbelangen. Maar wij wensen eerst en vooral alle kandidaten te bedanken ongeacht de resultaten. Naar gelang de beschikbaarheid zette iedereen zich in met hart en ziel. Wij willen ook al onze leden bedanken die zich mobiliseerden.

Wij bedanken ook alle spoorweg mensen die gebruik maakten van het democratische recht en het belang ervan inzagen om hun stem, welke deze ook was, te gaan uitbrengen voor de eerste keer binnen de Belgische spoorwegen. Wat de resultaten ook mogen zijn, de aanduiding van de vertegenwoordigers van het personeel zal vanaf heden, op een transparante en democratische manier, plaatsvinden.

Het opkomstpercentage was 54%. Gezien het de eerste keer is dat deze verkiezingen plaatsvonden waren de ingeschatte verwachtingen van de opkomst veel lager.

Het VSOA bemachtigde 7 mandaten; een resultaat dat ver onder onze verwachtingen ligt

7 vertegenwoordigers van het VSOA Spoor zullen zetelen in één van de 85 paritaire organen. In 2 regionale paritaire commissies van de regio’s Noordoost en Zuidoost zullen de respectievelijke vertegenwoordigers Peter Cools en Benoit Demain zijn.
Wij hebben ook 3 verkozenen in de PBW-comités van NMBS en 2 verkozenen in de PBW-comités of sub-comités van Infrabel.
Tot op heden hadden wij op regionaal niveau geen enkel mandaat maar dit wil niet zeggen dat wij tevreden zijn met de behaalde resultaten. Wij koesterden grotere ambities!
Wij bouwden onze campagne op en rond één van onze belangrijkste pijlers, dialoog en sociaal overleg! Het VSOA Spoor zal dezelfde aanpak blijven behouden maar zullen in detail moeten nakijken hoe het komt dat wij niet voldoende gehoord zijn.
Laat ons sportief zijn en erkennen dat met de behaalde resultaten de overwinning naar ACOD en ACV-transcom gaan, die respectievelijk 58 en 36% van de zetels behaalden.

Een nieuwe fase

Voor de verkozen kandidaten die zullen zetelen in de regionale paritaire organen begint een nieuwe fase binnen hun syndicale activiteiten. Wij zijn er ons van bewust dat het uitoefenen van een mandaat een zorgvuldige voorbereiding vereist. De nodige reglementaire dienstvrijstellingen zullen verleend worden zodanig zij voldoende tijd hebben voor de nodige voorbereidingen.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten