De Nationale Paritaire Commissie leverde een cryptische tekst…

Persbericht

(03/05/17) - Het VSOA Spoor verheugt zich met de organisatie van de Sociale Verkiezingen in 2018. Maar dit neemt niet weg dat wij waakzaam moeten blijven over het verdere verloop van de organisatie van deze verkiezingen. Voor de allereerste maal zullen er in 2018 sociale verkiezingen gehouden worden binnen de Belgische spoorwegen.

Het is steeds één van onze stokpaardjes geweest om tot een meer transparant en democratisch systeem komen. Men mag zelfs over een primeur spreken, daar deze sociale verkiezingen voor het eerst zullen gehouden worden binnen het openbaar ambt.

Het document – in het spoorweg jargon gekend als de bundel 548 – is reeds voor 03/05 goedgekeurd door de Nationale Paritaire Commissie. Dit bevat een hoofdstuk dat betrekking heeft op de organisatie van de sociale verkiezingen binnen de Belgische spoorwegen. Er zullen 561 mandaten (met evenveel plaatsvervangers) opgegeven worden voor stemming in niet minder dan 94 organen. Deze tekst moet nog wettelijk geofficialiseerd worden tijdens een  procedure die nu moet plaatsvinden.

Het is VSOA Spoor is van mening dat deze tekst i.v.m. de verkiezingen zeer onduidelijk en dubbelzinnig is. Tijdens voorbereidende vergaderingen van de Paritaire commissie, claimden wij voor de stemming via correspondentie. Wij zijn de mening toegedaan dat deze manier van stemmen veel democratischer is (bv voor werknemers in ziekteverlof) om nog maar te zwijgen over de aanzienlijke kosten besparing die deze methode met zich meebrengt tegenover het stemmen in een stembureau.

HR Rail schat het aantal stembureaus op 152 met 465 stemhokjes, deze manier van stemmen zullen de kosten buitensporig laten oplopen! Stemmen in stembureaus is volgens ons ongepast en overbodig, gezien het budgettaire klimaat dat verminderd en dat er van de werknemers extra productiviteit inspanningen verwacht worden. HR Rail is dezelfde mening als ons toebedeeld, maar er staat niettegenstaande in de tekst van bundel 548, op een cryptische manier, dat beide manieren van stemmen mogelijk is.

In bundel 548 is er geen melding gemaakt van hoe de zetels zullen verdeeld worden aan de hand van de stemming. Bijvoorbeeld, is er de mogelijkheid om te stemmen op een kopstem of is het enkel een nominatieve stem die telt?
Het VSOA Spoor zal het niet nalaten om, zowel intern als extern, actief in debet te treden aangaande de organisatie van de sociale verkiezingen.

Philippe DELHALLE
Federaal Voorzitter

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten